10 Trick Questions In A Job Interview and How to Answer Them

The person responsible for selecting a candidate for a job is faced with an arduous and extraordinarily difficult task: Choosing the right person for a job.

After all, the company wants to be sure that the right candidate is chosen, just as much as you want the job to be for you.

You have to keep in mind that the person who is going to interview you is a professional accustomed to your work and do not doubt that he will use all the means at his fingertips to make sure that he makes a good choice. He thinks it's his job and he's got his professional credit.

Above all, do not lose sight of the fact that none of the questions they ask you in a job interview are innocent, each and every question has a purpose.

The interviewer knows that you want the job and that you have probably prepared the interview thoroughly. That is why it is very possible that you have prepared some unexpected surprise in the form of an unexpected question or, as I call them, "Cheating questions" An unforeseen question can make the candidate respond "sincerely".


10 Trick Questions In A Job Interview and How to Answer Them


Here's the real purpose of those questions and the best way to answer them.

1) Why were you fired? The purpose of the question is to know if the real reason he was fired is because he is a problem person at work or was simply dismissed for problems related to the crisis along with other colleagues.
Answer: The best way to answer this question is not to do it directly giving the reasons for dismissal, but to say "I really do not know why I was fired, what I can tell you is that, as always, my behavior in the company Was exemplary. "

2) Do you know someone who works in the company? It sounds simple, but this is one of the most complicated questions to answer. Mainly because all the candidates think that knowing someone in the company is positive, but keep in mind that the interviewer will associate you with the type of person who is your friend.
Answer: Just say that you know someone who works in the company if you are sure that person is well considered by the company.

3) How did you prepare for this interview? The intention of this question is to know to what extent you are interested in the job or if you are simply probing the market to ask for a raise in your current company.
Answer: I am very interested in the work and I have prepared for the interview looking for references of the company on the Internet in social networks and on their own website. Show that it is true what you say by asking any questions about a particular topic that you know about the company.

4) If you are working, how could you come to this interview? What the interviewer really wonders about is if he / she has come to the interview in the working time of his / her current company and for that he has lied (saying that he had to go to the doctor or pick up the child from school ... you understand me). If you are lying to your current company, what will prevent you from lying to them if the case comes?
Answer: The best way to answer is by emphasizing that you are only going to interviews that you are really interested in as it involves having time for yourself and your family. If the interviewer suggests doing a second interview, please ask for it to be outside the working hours.

5) What worries you about your co-workers or bosses? In this question it is very easy to fall, be sincere and "put a donkey to your former colleagues and bosses" and how little they deserved. If you do, you'll say goodbye to that job. The interviewer wants to know if you are a problem person or not. It is best to introduce yourself as a positive, sociable and easy-going person.
Answer: Reflect for a few moments and say that you do not remember anything negative especially from your co-workers and bosses, then talk about the good work environment that was in your previous job and the positive influence that your bosses have had in helping you In your professional development.

6) Have you ever had a problem at work, at school? How did you solve it? This question should not have any difficulty in being answered, since it is one of the questions that are usually asked and that we should carry prepared. However, often the candidate, either does not think of anything at the time, or misses the opportunity to highlight their qualities. What the interviewer really seeks is to know how his mind works.
Answer: Be prepared to report a case in which your intervention solved the problem satisfactorily.

7) Where would you really like to work? Behind this question hides knowing if you are sending CVs to any job you find or are really interested in this. It is best not to name any other company or job given that it is about convincing the interviewer why you are the right person for that job.
Answer: This is where I want to work and this is the job I would like to have.

8) Can you tell me a case in which your intervention not only did not solve the problem but was a fiasco? Watch out! This is a difficult question to answer. The interviewer seeks to know three things: One, if you learn from your mistakes; Two, if you are so arrogant as not to hold yourself responsible for your mistakes; And three, if you are so unconscious as not to realize your actions. Worse still is if you answer the question by making a compilation of all your mistakes, this way you are calling out that you are an unsafe person and you can practically say goodbye to work.
Answer: Choose a small mistake you have ever made and put the ink on telling the great lesson you learned from the experience.

9) If the lottery touches you, would you still work? Let's face it, the question is a little silly. Yet it is an opportunity for the interviewer to evaluate your motivation to work.
Answer: It is best to respond that even if the lottery touched and you could live without work, you would look for a job that you liked because having challenges and getting things is what gives meaning to life. He said looking the interviewer in the eye.

10) Compared to other jobs that you are choosing as you see this? If you are asked this question, you can say that you have the job almost in your pocket. The interviewer seeks to know if the job offer they are offering is attractive enough so that in the case of being accepted you accept it.
Answer: Here you can take two paths. One, say it's the only interview you've attended; Or two, try to make the interviewer see that you actually have other offers that you are considering that are likely to make them improve the conditions of the job offer.

Finally, a small tip: If at some point in the interview you do not know something or you are caught unawares about something you did not expect, do not get nervous. Say that you would like to think it before giving an impromptu answer or simply honestly respond that you do not know the answer and that as a responsible person you are, you prefer not to make guesses or guesses. Keep in mind that if at the end of the interview and as a whole you have answered the questions fluently and you have solvency explained why you are a good candidate for the position, the interviewer will probably not consider if you have been on a particular topic Resolved and confident in responding. You can not know at all, can you?
10 Trick Questions In A Job Interview and How to Answer Them | Sarah Monica | 5